De positieve houding is niet alleen een goed oud Lorie-liedje (we hopen dat je je klassiekers kent en de referentie hebt;)), het is ook een manier om goed te doen en voor jezelf te zorgen. En het werkt op alle gebieden van het leven, te beginnen met eten. Positief eten betekent dat je de juiste voeding kiest om je vitaliteit te stimuleren, energie op te slaan... en de gifstoffen te verdrijven die zich in het lichaam ophopen na bepaalde perioden van overdaad, zoals winterraclettemarathons of zomerse aperitieven. Na verloop van tijd belasten deze maaltijden die te rijk zijn aan slechte vetten en slechte suikers het lichaam, maar ook het moreel, omdat ze het spijsverteringsstelsel verstoren en vermoeidheid veroorzaken, om nog maar te zwijgen van de gevolgen die dit op de huid kan hebben.
Dus om slechte gevoelens weg te houden en in top fysieke en mentale conditie te blijven, gaat er niets boven het elke dag kiezen voor een detoxdieet! Wij vertellen je hoe ☺️
Waarom gifstoffen elimineren?
Laten we het allereerst eens zijn over wat ‘detoxdieet’ betekent. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat dit geen afslankdieet is. Omdat detoxvoedsel lichte voedingsmiddelen zijn, is het feitelijk mogelijk om een paar kilo af te vallen door ze een belangrijkere plaats in je dagelijks leven te geven. Maar dat is niet het voornaamste belang van detox. Het hoofddoel is eerder om de emunctorale organen (lever, darmen, nieren, huid, longen) te helpen hun werk goed te doen, dat wil zeggen om afval en gifstoffen die zich in de weefsels ophopen op de juiste manier te verwijderen en op de lange termijn op termijn veel ongemakken veroorzaken: spijsverteringsstoornissen, acne, vermoeidheid, verminderde immuniteit... Daarvoor is er geen sprake van jezelf te beroven en een week lang kruidenthee te eten: niemand wil lijden en zijn gezondheid in gevaar brengen! Detox betekent dat je je buik vol eet met borden die rijk zijn aan verse groenten en fruit, vezels, antioxidanten, mineralen... Alles wat je nodig hebt om je lichaam te helpen zich goed te voelen, heel eenvoudig. Zodra je begint, zijn de voordelen al snel merkbaar: verbeterde spijsvertering, versnelde stofwisseling, vermindering van ontstekingen, verhoogde energie, versterking van het immuunsysteem, stralende huid... Het is idioot hoeveel beter je je voelt
Klaar om aan de slag te gaan? Ter begeleiding van jouw nieuwe eetgewoonten zijn onze Good Detox gummies met goede appelsmaak een geweldige opsteker! Hun in Frankrijk gemaakte formule op basis van wilde viooltjes, berken en melkzuurfermenten helpt het ontgiftingsproces van het lichaam.
Concentreer u op het beste detoxvoedsel
Om uw lichaam een “reset” te geven, moet u de voorkeur geven aan bepaalde voedingsmiddelen. Hier is de lijst met de beste detoxvoedsel... om te integreren in smoothies, gastronomische salades, koude soepen of roergebakken gerechten om hun voedingsvoordelen te optimaliseren.
• Citroen : de zonnige kleur verhoogt onmiddellijk het moreel en zorgt voor een vleugje pep dat goed voelt! Deze krachtige antioxidant is rijk aan vitamine C en helpt vrije radicalen te neutraliseren en het immuunsysteem te ondersteunen. Het stimuleert ook de productie van spijsverteringsenzymen en brengt de pH van het lichaam in evenwicht dankzij de alkaniserende eigenschappen. Last but not least stimuleert het citroenzuur dat het bevat de leverontgifting door de galproductie te verhogen.
• Grapefruit : grapefruit is goed geplaatst in de hitparade van detoxvoedsel en bevat naringenine, dat de afbraak en eliminatie van gifstoffen bevordert. Als extra bonus helpt het ook bij het reguleren van het insulineniveau en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.
• Rode biet : de beste vriend van de lever! Het ondersteunt de leverfunctie door de productie van glutathion te stimuleren, een onverslaanbaar enzym als het gaat om het wegvegen van gifstoffen. Het bevat ook vezels van zeer goede kwaliteit die het spijsverteringsstelsel verwennen.
• Boerenkool : in de familie van superfoods die we veel vaker zouden moeten eten, vragen we om boerenkool, ook wel boerenkool genoemd. Het is goed gevuld met vitamine A, C en K, maar ook met antioxidanten en vezels. Het bevat ook glucosinolaten, verbindingen die helpen bij het activeren van ontgiftingsenzymen in de lever.
• Spinazie : het heeft een slechte reputatie, maar de kleine groene bladeren zijn een uitstekende bron van chlorofyl, dat helpt bij het neutraliseren van gifstoffen en het ondersteunen van de leverfunctie. Dankzij het goede vezelgehalte kun je ook afscheid nemen van een opgeblazen gevoel en een opgezwollen maag.
• Komkommer : het bestaat voor meer dan 95% uit water, waardoor het een uitstekend natuurlijk diureticum is om waterretentie te voorkomen en gifstoffen via de urine te elimineren. Het bevat ook antioxidanten zoals flavonoïden en tannines, die ontstekingen helpen verminderen en cellen beschermen.
• Avocado : het detoxdieet weerhoudt je er niet van om plezier te hebben! Tijdens het aperitief leve lang leve de zelfgemaakte guacamole, die de cardiovasculaire gezondheid ondersteunt en ontstekingen vermindert dankzij de gezonde vetten in avocado. Net als bieten is het een goede bron van glutathion, een krachtige antioxidant die veel goeds doet voor de lever.
Kruiden, specerijen en zaden: kleine bondgenoten met grote effecten!
Ze voegen smaak en textuur toe, naast het stimuleren van de gezondheid! Er is dus geen sprake van dat je ze zonder moet doen: kruiden, specerijen en zaden zijn waardevolle bondgenoten om de positieve effecten van een detoxdieet te maximaliseren. Bonus: ze staan ook op de lijst met voedingsmiddelen voor een mooie huid.
• Kurkuma : het is het sterkruid van de detox! De actieve stof, curcumine, helpt vrije radicalen te neutraliseren en ontstekingen te verminderen. Het is bijna magisch: het beschermt ook de lever tegen schade veroorzaakt door gifstoffen door de enzymatische functies te verbeteren en de levercellen te regenereren.
• Gember : het geheime wapen is gingerol, een verbinding die vrije radicalen neutraliseert en ontstekingen vermindert, waardoor de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam worden ondersteund. Het verbetert ook de bloedcirculatie, waardoor essentiële voedingsstoffen worden getransporteerd en afval wordt geëlimineerd.
• Peterselie : naast een goede smaak is het ook rijk aan chlorofyl, dat helpt het bloed te zuiveren en gifstoffen te verwijderen. Het bevat ook vitamine A, C en K, evenals antioxidanten die ontstekingen verminderen.
• Noten en zaden : hun knapperigheid doet ons verliefd worden! En niet voor niets hebben ze goede punten: rijk aan omega-3-vetzuren, vezels, antioxidanten, eiwitten... Noten en zaden worden algemeen aanbevolen als onderdeel van een detox, en van een gezond dieet in het algemeen.
• Chiazaden : ze kunnen water opnemen en een gel vormen in het spijsverteringskanaal, geven een echte boost aan de spijsvertering en staan bekend om hun eetlustremmende eigenschappen.
• Amandelen : een handvol amandelen voor het geval je trek krijgt, dat is een fantastisch idee! Ze leveren eiwitten, magnesium en B-vitamines, essentieel voor de ondersteuning van de metabolische en immuunfuncties.
Enkele detox-maaltijdideeën…
Nu we hebben gekeken naar de beste detox-ingrediënten, is de vraag hoe je deze eenvoudig kunt integreren in onze heerlijke dagelijkse gerechten. Daarom bieden wij u enkele maaltijdideeën aan waar u van binnenuit van kunt genieten en zich goed kunt voelen.
Bij het ontbijt slaan we energie op door te nippen aan een detox groene smoothie. Het recept is supermakkelijk te maken: twee appels, een halve ananas, een halve komkommer, een paar spinaziescheuten, een beetje geraspte gember, een paar muntblaadjes, een theelepel chiazaad, een beetje kokoswater en als laatste een scheutje van agavesiroop voor een lekker zoete smaak. Meng alles en geniet meteen. Andere detox-smoothierecepten hier.
Voor de lunch is het een verfrissende pauze met een prachtige gourmetsalade op basis van babyspinazie, gegarneerd met gekookte rode biet in kleine blokjes, geraspte wortel, komkommer, avocado, walnoten en citroen als smaakmaker. Serveer met een gewone omelet om helemaal tevreden te zijn.
Voor het avondeten een eenvoudig gerechtidee: kook blokjes zoete aardappel en boerenkoolbladeren in een pan met een beetje vet, voordat je alles bestrooit met geroosterde amandelen en gekiemde zaden.
Besmeer als tussendoortje twee sneetjes volkorenbrood met puree van oliehoudende zaden zoals amandelen, hazelnoten, enz. en voeg seizoensfruit toe dat rijk is aan antioxidanten: waarom geen aardbeien in de zomer en kiwi's in de winter.
Bij dit alles vergeten we één belangrijk ding niet: drink veel water! Dit zorgt voor een goede drainage en een nog effectievere eliminatie van gifstoffen.